Vi kan inte hjälpa alla

Vi kan inte hjälpa alla!Vi kan inte hjälpa alla!

Vem skulle ha trott att en naturalistisk 1800-tals författare från Österrike skulle ha förmågan att så träffsäkert kommentera 2010-talets politiska strömningar?

Vi kan inte hjälpa alla! – säger den hårdhjärtade och hjälper ingen.

~Marie von Ebner-Eschenbach

Ordet ”hårdhjärtad” är en starkt förenklande översättning. ”Engherzig” heter det i originalet och det ordet betyder så mycket mer: den med ett trångt hjärta. Den som är trångsynt, världsfrånvänd. Den som endast kan se saker ur ett inåtriktat perspektiv och saknar förmåga – eller snarare vilja – att se komplexa samband.

”Engherzig” är inte någon som saknar empati och därför uppfattas som känslokall – nej, det är någon som högaktningsfullt skiter i andra människor och deras känslor.

Egentligen ett perfekt ord för att beskriva vissa…

Att polisanmäla brottsliga Sverigedemokrater

Att personer som hyser ”sverigevänliga” åsikter gärna hotar oliktänkande är inte någon större nyhet. Några exempel för det gav jag häromdagen. Den som umgås mycket med personer som likt en själv inte verkligen tycker om rasismen får dock inte endast hot, den får även en uppsjö med meddelanden och information om saker som händer.

Oftast, så skakar jag bara på huvudet. Men ibland så räcker det inte med att bara se vissa saker, iband måste en agera. — Jag får en skärmdump av en diskussion på Facebook, där en person uppmanar att bränna ner planerade asylboenden. Efter några samtal med personen som skickade skärmdumpen, lite hjälp av andra personer och en del gräv visar det sig att det är tämligen enkelt att identifiera personen i fråga. Folkbokföringsadress är enkelt att få fram, vilka som är hennes motiv också: kommentaren är upplagd i en rasistisk grupp och kommenterar ett inlägg som beskriver hur dessa ”asylaspiranter” tar över ”våra” hyreslägenheter. I olika diskussioner på Facebook uppger personen att hon är medlem i Sverigedemokraterna.

Nu är det inte min sak att ”anmäla” personer på grund av sina åsikter. Men det är nog definitivt inte helt dumt att polisanmäla personer som försöker uppvigla till mordbrand – inte minst när motiven uppenbarligen är politiska.

Uppvigling

Polisanmälan

Den 4 september 2015 kl. 16:16 har en person med namnet E.G. i Facebook-gruppen ”Inte rasist men Realist” uppmanat att bränna ner fastigheter som planeras att bli asylboenden. Diskussionen finns på [länk borttagen]

Facebook-profilen av personen länkar till https://www.facebook.com/[länk borttagen]

Där framgår att ifrågavarande person är bosatt i L. Enda personen som motsvarar dessa uppgifter är E.G., xxx, yyy, född 195x-xx-xx.

Jag önskar därför anmäla ovanstående för uppvigling.

Skärmdumpar som styrker uppmaningen bifogas.

PS: Det var inte fråga om någon skinskalle. En ”trevlig” dam i övre medelåldern. Men till och med ”trevliga” damer i övre medelåldern borde nog förstå var gränsen går.

PPS: Även om det är jag som skriver under och lämnar in polisanmälan, så är jag inte ensam. Utan en del hjälp av allt växande Facebook-grupper med människor som bryr sig, så skulle jag varken kunna eller våga att sticka ut hakan.

Vi gör vad vi kan

help photoFoto: Skley

Jag känner mig riktigt äcklig idag: trots att jag alltid försöker vara snabb som en vinthund, seg som läder och hård som Kruppstål, så har jag djupt berörts av de senaste dagarnas bilder från flyktingkatastrofen. De gjorde något med mig. Idag har jag inte hunnit skriva en enda hatiska kommentar på Avpixlat. Inte en enda Youtube-video blev det idag, där jag klippte bort det egentliga budskapet i syfte att förvränga allt som sägs. Inte en enda nidbild på någon lyxflykting orkade jag ta fram, inte en enda statistik som jag lyckades förvränga. Jag har inte mailat en enda journalist med våldtäktshot, könsord och anklagelser om att hon mörkar. Jag har knappt hunnit tänka ut några nya lögner om massinvandringen. När jag som hastigast var förbi affären, så hann jag inte ens skälla ut – än mindre spotta på – tiggaren som glassade utanför.

Ja, jag vet att jag har svikit Sverige idag.

Det enda jag försökte åstadomma på fritiden var nämligen riktigt, riktigt vidrigt. Jag ringde runt jag samordnade, jag planerade. Precis som miljontals andra har jag gripits av svaghetens virus. Många håller just nu på att samla ihop kläder, hygienartiklar och andra förnödenheter för att på sitt sätt underlätta det stora mänskliga lidandet som vi kan bevittna på TV och i tidningar. Insamlingarna slår alla rekord. Jag själv har rentav varit vidrig att jag lovade att med vår folkabuss (och självfallet utan ersättning) plocka upp det som samlas in i Katrineholm och Vingåker och frakta det upp till Stockholm för att nätverket Vi Gör Vad Vi Kan ska kunna sända förnödenheter vidare till berörda.

Ja, jag har svikit ”Sverigevännernas” hederskodex idag.

Jag gör, vad jag kan.

 

Du som också vill göra vad du kan: nedan några alternativ.

Röda Korset

Pengarna går till människor på flykt. Bankgiro 900-8004, skriv ”På Flykt” Swisha till 123 555 7764 Sms:a MED till 72900 för att skänka 50 kronor. Webbplats

Rädda Barnen

Arbetar för att inga barn i världen ska fara illa. Plusgiro: 90 2003-3 Bankgiro: 902-0033 SMS:a Akut100 till 72911 för att ge 100 kronor SMS:a Akut200 till 72911 för att ge 200 kronor SMS:a Akut300 till 72911 för att ge 300 kronor. Webbplats

UNHCR (FN:s flyktingorgan)

Har insamlingar specifikt för båtflyktingar och krisen i Syrien. Plusgiro: 9001 64-5 Bankgiro: 900-16 45 SMS:a FLYKTING100 till 72980 för att ge 100 kronor. Webbplats

Läkare utan gränser

Arbetar för att rädda liv i krigsdrabbade och nödställda länder. Plusgiro: 900603-2 Bankgiro: 900-6032 Swish: 9006032 SMS:a LIV till 72979 för att skänka 100 kronor SMS:a LIV 200 till 72979 för att skänka 200 kronor. Webbplats

Radiohjälpen

Har startat en insamling med fokus på flyktingkrisen. Plusgiro: 90 1950-6, märk inbetalningen med FLYKT Bankgiro: 901-9506, märk inbetalningen med FLYKT SMS:a FLYKT till 72 999 för att ge 100 kronor Ring 0900-25 100 för att ge 100 kronor Swisha valfritt belopp till 9019506, skriv FLYKT i meddelandet. Webbplats

Vi gör vad vi kan

Privat insamling till förmån för flyktingar på ön Lesbos. Initiativtagarna åker själva ner till Grekland med skor, kläder och förnödenheter. Insamling i Stockholm (endast skor): 11 september i Kungsträdgården, 11-18 12 september i Kungsträdgården 10-15; SEB-konto: 5694 05 824 28 Swish: 0702-093 303. Webbplats

När cynismen synliggörs

Bilder från flyktingkatastrofen har kablats runt. De upprör. De berör. Knappast någon med minsta lilla droppe mänsklighet och anständighet kan ha lämnats oberörd av bilden på den treåriga Aylan Kurdi från Kobané. Aylan föddes i krig, har aldrig upplevt fred, han dog på flykt mot en strimma av hopp. Han ligger med huvudet i vattenkanten. Ett fotografiskt dokument över vad som håller på att hända.

11991112_665216786948106_1473083495_oSamtidigt som de mänskliga instinkterna väcks till liv hos fler och fler som hittills varit passiva, så intensifierar Sverigedemokraterna och andra mörka krafter sina insatser. Sajter som Avpixlat och Fria Tider fortsätter att kalla katastrofens offer för ”lyckosökare”, ”låtsasflyktingar” och ”lyxmigranter”. — ”Arabkaos” är samlingsbeteckningen för det fruktansvärda som sker. Kommentarer om hur bra det är att flyktingar dör istället för att komma till Sverige fortsätter att strömma in.

Det är cyniskt.

Jag är allt annat än övertygad om att det är moraliskt rätt (eller fel) att använda bilder på döda barn för att väcka uppmärksamhet. Jag har diskuterat frågan ingående under dagen i olika antirasistiska fora. Meningarna går isär. Det är en gradvandring mellan att på ett helt smaklöst sätt utnyttja andra personers tragedier och att göra det motsatta: att på ett effektfullt sätt uppmärksamma på just denna tragedi.

Jag ska hjälpa till lite med cynismen. Du som har ett svag hjärta, sluta läs nu. Jag lägger nämligen bara ihop ett plus ett. Jag parar ihop bilder av den vidriga tragedin med de vidriga budskapen av ett vidrigt parti – ett parti, som fortfarande, mitt i tragedin, försöker plocka billiga poäng genom att avhumanisera de svagaste. – Och ja, jag vet att jag i vanlig ordning kommer få mordhot när jag lägger upp det här inlägget.

forandring_paa_riktigtStoppa det organiserade tiggeriet

Stoppa Islamiseringen

Så cyniskt det kan bli. Eftersom grundbudskapet är cyniskt.

Dessutom smaklöst. Helt jävla smaklöst.

 

Gå till http://vigorvadvikan.com/ och hjälp till att minska smaklösheten.

Att trolla bort trollen

Inga trollInga troll, tack

Det finns nog inte många som skriver om SD och deras nättroll, som inte får ta emot upplyftande kommentarer från just SD och deras nättroll. Jag har hittills försökt att antingen ignorera dessa kommentarer – eller att försöka leda om samtalet till en mer konstruktiv samtalston. I praktiken fungerar det dock sällan. Dessa personer är i princip aldrig intresserade av en saklig debatt.

Jag har därför under de senaste dagarna försökt med en något annorlunda strategi: att bemöta idiotiska kommentarer med viss ironi, med satir och sarkasm. Några skärmdumpar av dylika samtal har delats och gillats enormt flitigt på Facebook, både publikt och i slutna grupper. Ett axplock:

SD___nazister__Det_lingvistiska_beviset_

Ett annat inlägg genererade ett ännu trevligare svar:

Min kommentar ovan har (i skrivande stund) gett några hundra gillningar på Facebook. Kommentaren besvarades med en ny kommentar från en ”Sverigevän”, som i sin tur självfallet också besvarades av undertecknad.

Jag vet inte. Nej, mina svar bidrar inte till en mer konstruktiv debatt, det är jag fullt medveten om. Men på vilket sätt skulle hot och hat annars bemötas?

Den internationella bilden på Sverige förändras

schweden Fahne photoFoto: Maik Meid

Jag är född och uppvuxen utanför Sveriges gränser. Eftersom jag trotsar SD:s påbud att förkasta mitt kulturella arv helt och hållet följer jag regelbundet pressen i ett antal (främst europeiska) länder som under olika tider har varit mitt hem.

Det börjar dessbättre bli tydligt att synen på Sverige som föregångsland i vissa frågor krakelerar. Dock inte av anledningar som SD gör gällande, tvärtemot.

Tidningen taz har idag en kolumn om en resa till Sverige och om SD:s frammarsch. Så här går det att läsa:

”Sverigedemokraterna” är ett skrämmande framgångsrikt ”högerpopulistiskt” parti. ”Högerpopulistiskt” är en förskönande omskrivning som vissa medier använder för att beteckna den politiska åsikten hos rasistiska Dressmann-facister. På samma sätt som nazistiska upplopp utanför flyktinghemmen kallas för ”asylkritiska”. Eller Hitler och Goebbels för ”judekritiska”. Åh, ingen har kallat dessa två herrar så? Nåväl…

Om det vore riksdagsval denna söndag, skulle Sverigedemokraterna få 25 procent av rösterna. En fjärdedel av befolkningen i det en gång så liberala, ursocialdemokratiska folkhemmet Sverige är rasister. […]

Men det fanns annat som jag såg i Sverige också, på Malmöfestivalen, klockan ett på morgonen, under konserten av reggaebandet ”Helt off”: samtidigt som flera tusen människor lyssnade på musiken, letade några romer efter tomflaskor. Plötsligt tog en berusad Viking en av de romska kvinnorna i handen och frågade gestikulerade om hon ville dansa. Fylld av de negativa erfarenheterna, räknade jag med det värsta: att den svenske mannen skulle bli påflugen. Att han skulle få sig en käftsmäll av kvinnan. Eller att hennes bror skulle slå ner honom. Men icke. Bägge dansade bara med varandra och alla andra stod bredvid, skrattade och var glada. En bild som hämtad ur multikulti-puttenutt-albumet. Men inte desto mindre sann.

I Sverige, landet där rövhålen snart kan vara största parti.

Jo, bilden på Sverige håller på förändras. Inte till det bättre. Tack alla ni som hatar Sverige så mycket att ni ens övervägar att rösta på ett rasistiskt parti.

SD = nazister. Det lingvistiska beviset.

reichstag

Mitt inlägg om hatiska kommentarer som jag sammanställde från SD-anstrukna sajter och där det klargjordes hur bra det var, att personer på flykt dör, ja, det inlägget har skapat en hel del debatt, inte minst på Vänsterpartiet Katrineholms Facebook-sida. Att det upprörde övertygade SD:are är knappast förvånande. Bland de som diskuterade fanns även åtminstone en förtroendevald för SD – men trots att jag uttryckligen frågade om det, så ville ingen av SD-sympatisörerna ta avstånd från citaten. Knappast förvånande heller.

Ett återkommande påstående var dock att det inte finns något rasistiskt överhuvudtaget i SD:s partiprogram.

Inte? — Vad bra.

Ännu bättre dock, när man kan belägga påståenden med källor. Tillåt mig att presentera en översättning av slutsatsen i ett mycket intressant arbete: Nya ord – gamla idéer : Reproduktionen av det nationalsocialistiska språkbruket i partiprogrammen hos Tysklands Nationademokratiska Partiet (NPD) och Sverigedemokraterna. [1] – min översättning:

Det visade sig […] att rasbegreppet inte återfinns i ordet ‘ras’ i SD:s och NPD:s partiprogram. Betydelsekomponenter av rasbegreppet har emellertid överförts på kulturbegreppet. Analysen pekar på tydliga likheter mellan NSDAP:s rasbegrepp och kulturbegreppet hos SD och NPD. Samma äger giltighet för folksbegreppet. Här visade det sig att det inte endast reproducerades nazistiska diskurser utan även ett nyckelbegrepp från NS-tiden. […]

Språkbruket hos SD och NDP föreföll initialt att vara harmlöst. Analysen visar däremot både referenser till nationalsocialismen och främlingsfientliga föreställningar, som dock huvudsakligen uttrycks implicit. Särskilt tydligt var metoden som partierna använder för att bygga upp en distans gentemot utlänningar/invandrare och allt som är ”främmande”. Det görs genom användning av motsatspar som skapar ett ”vi” och ”de andra”. Anmärkningsvärda var även etnopluralistiska argumentationer, med hjälp av vilka partierna söker att legitimera sin kulturprotektionistiska och främlingsfientliga politik. […]

Vissa av NS-referenserna som kan påvisas i partiprogrammen uttrycktes explicit. Andra kunde endast synliggöras med hjälp av diskursmaterial och lingvistiskt-textanalytiska verktyg. De textanalytiska verktygen tydliggjorde implicita relationer i texterna. Diskursmaterialet kunde bekräfta mönster och sakförhållanden (t.ex. perspektiv och värderingar), som endast antyddes i partiprogrammen. Därigenom bekräftade diskursmaterialet analysen och förhöjer analysens tillförlitlighet. Utredningen har tydligt visat hur väl den diskursanalytiska metoden som användes och textlingvistiska verktyg kan kombineras. Därutöver visar det, hur viktigt det är att kritiskt kunna hantera språk. Språket är och förblir ett maktmedel som alltid behöver reflekteras över och ifrågasättas.

Analysen bekräftar även bilden av partierna som har framkommit i tidigare forskning. SD och NPD utgör två främlingsfientliga (kulturprotektionistiska) nationalistiska partier som påvisar tydliga samband med NS-ideologin. Enligt min mening kan de omöjligen kallas för demokratiska.

Sista meningen är särskild intressant.

Enligt min mening kan de omöjligen kallas för demokratiska.


  1. Neubauer, Christine: Neue Wörter – alte Ideen; Die Reproduktion nationalsozialistischen Sprachgebrauchs in den Parteiprogrammen der Nationaldemokratischen Partei Deutschlands und der Sverigedemokraterna, Universitet Stockholm, 2007, pdf

SD:s lösning är klar, tydlig och koncis

Nejnejnej. Sverigedemokraterna är verkligen inga rasister. Absolut inte.

Sofia Mirjamsdotter får med sin utmärkta ledare_ ”Vi måste rädda barnen, inte sätta upp taggtråd”_ ge bakgrunden till vad det här inlägget handlar om:

Bara den här veckan rapporteras att minst tvåhundra personer har drunknat på Medelhavet. Förutom dem hittades femtio döda personer i lastutrymmet på en båt där de har kvävts till döds på grund av syrebrist. På torsdagen hittades 71 döda flyktingar, varav fyra barn, i en övergiven lastbil i Österrike.

Över trehundra människor. Män, kvinnor och barn. Individer med drömmar och framtidshopp och en önskan om att leva. Personer som nyss levde och kanske såg ljuset i tunneln, räddningen från krig och konflikter, men dog precis på gränsen till friheten. Individer.

Miljontals människor är på flykt från krig, tortyr, terror, religiös fanatism, svält. Hundratals, ja tusentals dör på vägen. Vi borde hitta lösningar, nej vi måste hitta lösningar. Här och nu. Helst i förrgår.

På SD:arnas tillhåll på de ökända sajterna diskuteras nyheter om flyktingar som dör dock i lite (?) annorlunda termer:

Bra jobbat. Hoppas fler av dessa kackerlackor dör på vägen!Bra jobbat. Hoppas fler av dessa kackerlackor dör på vägen! (Avpixlat)

.

Är det någon mer än jag endast (sic) känner att det var skönt att parasiterna inte kom fram till Sverige eller Tyskland?Är det någon mer än jag endast (sic!) känner att det var skönt att parasiterna inte kom fram till Sverige eller Tyskland? (Flashback)

.

Jag förstår verkligen inte hur man kan känna empati för dessa parasiter. Världens befolkning ökar med över 200 000 varje dag, majoriteten av dessa är fattiga människor som sedan söker lyckan i I-länder som Sverige. Problemet är inte att några enstaka dör, problemet är att det föds alldeles för många.Jag förstår verkligen inte hur man kan känna empati för dessa parasiter. Världens befolkning ökar med över 200 000 varje dag, majoriteten av dessa är fattiga människor som sedan söker lyckan i I-länder som Sverige. Problemet är inte att några enstaka dör, problemet är att det föds alldeles för många. (Flashback)

.

Sänk de tre eller fyra första båtarna så får menaiterna det nog också att ingen vill ha med dem att göra. Plus ingen kommer att sakna dem förutom en och annan batikhäxa.Sänk de tre eller fyra första båtarna så får menaiterna det nog också (sic!) att ingen vill ha med dem att göra.
Plus ingen kommer att sakna dem förutom en och annan batikhäxa. (Exponerat)

.

Om jag ska vara riktigt ärlig så föredrar jag dem döda framför att ha dem i Sverige. Visst är det synd att folk dör, men de hör inte hemma i Sverige och bör hjälpas på plats istället för att komma hit och förstöra vårt samhälle.Om jag ska vara riktigt ärlig så föredrar jag dem döda framför att ha dem i Sverige. Visst är det synd att folk dör, men de hör inte hemma i Sverige och bör hjälpas på plats istället för att komma hit och förstöra vårt samhälle. (Flashback)

.

Det enda jag inte förstår: Hur kan någon som har minsta lilla läsförståelse och tankeförmåga, minsta lilla, lilla droppe empati ens tänka tanken att sympatisera med sånt folk???

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.