När cynismen synliggörs

Bilder från flyktingkatastrofen har kablats runt. De upprör. De berör. Knappast någon med minsta lilla droppe mänsklighet och anständighet kan ha lämnats oberörd av bilden på den treåriga Aylan Kurdi från Kobané. Aylan föddes i krig, har aldrig upplevt fred, han dog på flykt mot en strimma av hopp. Han ligger med huvudet i vattenkanten. Ett fotografiskt dokument över vad som håller på att hända.

11991112_665216786948106_1473083495_oSamtidigt som de mänskliga instinkterna väcks till liv hos fler och fler som hittills varit passiva, så intensifierar Sverigedemokraterna och andra mörka krafter sina insatser. Sajter som Avpixlat och Fria Tider fortsätter att kalla katastrofens offer för ”lyckosökare”, ”låtsasflyktingar” och ”lyxmigranter”. — ”Arabkaos” är samlingsbeteckningen för det fruktansvärda som sker. Kommentarer om hur bra det är att flyktingar dör istället för att komma till Sverige fortsätter att strömma in.

Det är cyniskt.

Jag är allt annat än övertygad om att det är moraliskt rätt (eller fel) att använda bilder på döda barn för att väcka uppmärksamhet. Jag har diskuterat frågan ingående under dagen i olika antirasistiska fora. Meningarna går isär. Det är en gradvandring mellan att på ett helt smaklöst sätt utnyttja andra personers tragedier och att göra det motsatta: att på ett effektfullt sätt uppmärksamma på just denna tragedi.

Jag ska hjälpa till lite med cynismen. Du som har ett svag hjärta, sluta läs nu. Jag lägger nämligen bara ihop ett plus ett. Jag parar ihop bilder av den vidriga tragedin med de vidriga budskapen av ett vidrigt parti – ett parti, som fortfarande, mitt i tragedin, försöker plocka billiga poäng genom att avhumanisera de svagaste. – Och ja, jag vet att jag i vanlig ordning kommer få mordhot när jag lägger upp det här inlägget.

forandring_paa_riktigtStoppa det organiserade tiggeriet

Stoppa Islamiseringen

Så cyniskt det kan bli. Eftersom grundbudskapet är cyniskt.

Dessutom smaklöst. Helt jävla smaklöst.

 

Gå till http://vigorvadvikan.com/ och hjälp till att minska smaklösheten.

Facebook Comments

4 tankar på “När cynismen synliggörs

 1. Jag tycker att det här är över gränsen Thomas. Det är en bild som gör otroligt ont att se, den andra du har lagt upp är ännu värre. De behöver inte bli del i politisk kamp, de talar för sig själva.

  • Jag förstår vad du menar, Jessica. Jag har våndats och funderat fram och tillbaka, diskuterat fram och tillbaka, ändrat ståndpunkt fram och tillbaka. Det var inte något lättsamt beslut i alla fall.
   I slutet kom jag fram till slutsatsen som jag även beskrivit i inlägget: från SD:s sida pågår en avhumanisering av personerna som visas i bilderna. De använder den avhumaniseringen i sin politiska kamp.
   På det viset är bilderna redan en del av den politiska diskussionen.
   Det är det som är det cyniska. Jag lyfter bara upp cynismen och synliggör den.

   Det är i vart fall så som jag resonerade.

   • Jag förstår hur du tänker och jag tror att väldigt många tänker som du. Bilder på döda och traumatiserade finns överallt i flödet. Frågan är vad vi vill uppnå. Kommer verkligen insikten av det inhumana i SDs politik att nå deras väljare såhär? Går verkligen mål och medel hand i hand i det här? Jag tycker att väldigt lite motiverar att visa bilder på döda och traumatiserade. Lägger man sedan till ett annat partis politiska budskap så är risken att det inte alls når rätt målgrupp. Just i det här fallet, som i alla fall i svensk politik så spelar SD ingen roll. Det är regeringen som behöver ta beslut. Det är deras ansvar att inte fler får en säker väg till Sverige. Jag är rädd för att vi får en pseudodiskussion av det här om SDs ansvar, när det inte alls är de som sitter i regering. Sossarna och mp kan utvidga flyktingkvoterna, det enda SD kan är att sura….

    • Ärligt talat? – Jag vet inte om det här hjälper till att nå SD:s väljare (eller andra väljare, för den delen). Det är fullt möjligt att det här inlägget och liknande bilder istället slår bakut, eftersom vi människor (i regel) inte direkt njuter av att se döda barns kroppar. – Jag har bl.a. endast stiliserad Aylan i syfte att visa respekt för hans integritet.

     Nej, SD spelar ingen roll i det här. Det är Europas regeringar som måste agera. Jag har varit väldigt noggrannt med att inte lägga ansvar på SD, deras väljare eller ens deras politiker. Det finns bilder, där Åkesson görs ansvarig för katastrofen – och det är lika fel som det är när Åkesson skyller flyktingkatastrofen på ”sjuklövern”.

     För mig handlar det i det här fallet inte om SD:s ansvar – däremot mycket väl om SD:s cyniska människosyn. Det tycker jag är en stor skillnad.

Lämna en kommentar