Jag JO-anmäler Polisen

Jahapp. Då skriver man alltså i all hast ihop en JO-anmälan:

Myndighet och/eller tjänsteman som anmälan riktar sig mot

Polisen Östergötland, Våldsroteln Linköping; Anders G[…], Nils A[…]

Beskrivning av ärendet

Beskriv vad som hände och när det ägde rum
Jag kallades till förhör den 11 november september 2013 avseende mordutredningen för det sk dubbelmordet i Linköping år 2004. Jag är varken misstänkt eller kan ens kopplas till gärningen.

Eftersom jag anser att Sverige bör följa de mest grundläggande straffrättsliga rättsprinciperna (konkret: oskyldig tills motsatsen är bevisat), vägrade jag den sk ”frivilliga” topsningen. Vid tillämpning av rättsprincipen är det inte jag som behöver bevisa min oskuld – utan istället de rättsvårdande myndigheterna som behöver bevisa min skuld.

Med anledning av att jag inte utförde denna ”frivilliga” topsningen förväntas jag nu att presentera alibi för tidpunkten för gärningen, vilket är en ytterligare perversion av rättsprincipen.

På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt?

Tillvägagångssättet strider entydigt mot oskyldspresumtionen enligt straffrättsliga rättsprinciper samt mot Artikel 11, FN:s universella deklaration om de mänskliga rättigheterna, och Artikel 6.2 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, vilka Sverige har förbundit sig att följa.

För att vara extra tydligt: jag vill på inget sätt försvåra för Polisens arbete. Mordet bör lösas och personen som utförde gärningen bör sättas dit.

Men det får inte ske på bekostnad av ett av våra mest grundläggande rättsprinciperna.

Vad blir nästa steg? Husrannsakan, bara för att jag vägrar ”kooperera”? Skulle knappast förvåna mig. Det har vi hört talas om. I filmer och berättelser om forna DDR.

Facebook Comments

11 tankar på “Jag JO-anmäler Polisen

 1. Jävla fjant. ska du polisanmäla mitt kränkande inlägg nu kanske? (Då passar det att få ta del av Polisens resurser, att ta del av dina Rättigheter) Men i motsatt riktning är det inte lika intressant (skyldigheter) tydligen……. Jag personligen skulle inte ha något emot att bli ” topsad” för att bli utesluten och låta utredningen gå framåt, rent logiskt ur ett sk samhällsperspektiv borde man ju med dina färger & pseudosympatier tycka att det ligger i det kollektiva samhällets intresse att rättvisa skippas eller? De flesta friska medborgare torde ju alltså instämma i att en specifik persons smått absurd tveksamma upplevda oangelägenhet att få en kallelse på Posten väger ganska tunnt i kontrast till att man skall fånga en dubbelmördare.

  • Tack för ditt svar, som dock tyvärr endast visar att du inte förstått hemuppgiften 😉
   Det handlar ju uppenbarligen inte om ett upplevt obehag som gör att jag skulle ställa mig i vägen för en polisutredning, som du framställer det. Du kanske missade att jag självfallet följde kallelsen och deltog i förhör/utredningsarbetet.
   Däremot kommer jag inte acceptera att mina (eller för all del), dina grundläggande rättigheter kränks för att Polisen inte gör sitt jobb.

    • Tjaaa. Om det är vi som värnar om integriteten som får styra i framtiden, så ser jag inte problemet? 😉
     Tänk så här: jag står politiskt på vänsterkanten. Om jag skulle kräva att alla som står på högerkanten topsas – eftersom det bevisligen finns många brott som begås av högerfolk — skulle du tycka att det var vettigt? (Eller för all del, tvärtom: om någon som står på högerkanten skulle kräva det av alla som står på vänsterkanten, eftersom det dessbättre onekligen även förekommer våld från ”vårt” håll?)

  • Var det pga det minst sagt subtila stavfelet (där skipas blev skippas) som gjorde att du temporärt fick en gnutta meningsfull syssla för att skicka iväg ett sådant poänglöst inlägg? För ingen kan ju missa essensen i mitt inlägg även om man anstränger sig.

Lämna en kommentar