Stå upp för dem och med dem

Alexandra Pascalidou. Pressbild.Alexandra Pascalidou. Pressbild.

Alexandra Pascalidou slutar som programledare för Ring P1 med anledning av hatet och hoten som hon regelbundet utsätts för. Några smakprov:

Sverige är inte ditt land och kommer aldrig att bli. Du hatar svenskar och svenska folket hatar dig. Tänk vad skönt det skulle vara om någon sköt dig och Mona Sahlin.

Inget märkvärdigt alltså, endast helt vanliga debattinlägg från helt vanliga Sverigedemokrater, låter det som. Det enda som saknas är någon variant av ”Så snart man ifrågasätter dagens massinvandringspolitik, som kostar oss 40.000 miljarder kronor om dagen (bara ett räkneexempel), så utmålas man som rasist.”

Det är nämligen verkligen så, att det främlingsfientliga tankegodset inte får ventileras. Bortsett från på SD:s hatsajter då, i och för sig. Och bortsett från Per Gudmundsons ledarartiklar i SvD då, i och för sig. För att inte tala om kommentarsfälten under dessa artiklar då, i och för sig. Och bortsett från uttalanden från ledande företrädare från SD då, i och för sig. Bortsett också från i princip alla politiska diskussioner som nuförtiden kidnappas av skrivbordskrigare för att återupprepa deras enda mantra.

Men bortsett från allt det där, så finns det absolut inte något utrymme för främlingsfientliga åsikter. De får nämligen aldrig framföras. Aldrig någonsin. Anledningen är ”åsiktkorridoren” som enligt Ann-Charlotte Marteus på Expressen ju är väldigt farlig. Den leder nämligen till

[…] självcensur på bred front, rädsla för att undersöka verkligheten förbehållslöst, minskad tilltro till argumentens makt.

Vilken tur då att hot och hat som leder till att en av Sveriges mest kunniga journalister inte längre orkar med, ja, vilken tur att det hatet uppenbarligen ryms inom ”åsiktskorridoren”. Vilken tur att det _inte _leder till, med Ann-Charlotte Marteus egna ord, just ”självcensur på bred front, rädsla för att undersöka verkligheten förbehållslöst, minskad tilltro till argumentens makt.”

Nejdu. Förvirrade själar som hotar andra människor till tystnad, helt oavsett om det är radikala islamister i Daesh eller helt vanliga Sverigedemokrater…

Som tur är ger oss Pascalidou några väldigt passande och angelägna slutord:

Det är synd om alla dem som tvingas svälja och förgiftas av hatet utan omgivningens stöd och uppmuntran. För deras skull – stå upp. Stå upp för dem och med dem. Stå upp för framtiden.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.