Som Westergaard bäddar får Westergaard ligga. Eller?

Sverigedemokraterna och andra nynazister förfarar sig idag över den försökta yxattacken av en islamistisk fundamentalist mot den danske tecknaren av Mohammedkarikatyrerna, Kurt Westergaard (DN, SvD, Sydsvenskan). I vanlig ordning likställer rasisterna därvid en enskild idiot och fundamentalist med alla troende av en hel religion.

Det skriks om att muslimska organisationer inte tar avstånd från attackförsöket (i vanlig ordning från rasisthållet en ren lögn, se t.ex. här), det propageras att vi nu måste agera och förbjuda allt som har med Islam att göra (samt antagligen utvisa eller avrätta alla troende muslimer), för att de är ack så militanta, hela bunten, och hotar vår yttrandefrihet.

Sakta i backarna.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det gärna igen: fundamentalism och vanlig religionsutövning / troende är inte samma sak. Och jag har även skrivit det här förr: rätten att skriva (eller teckna) vad som helst när som helst är en sak. Men att utöva rätten i tid och otid med syfte att kränka andra människor är en annan. Visserligen, det är grundlagsskyddat och borde förbli det. Men att det upprör är en självklarhet.

— Israels dåvarande ambassadör i Sverige Zvi Mazel protesterade för ett antal år sedan mot Dror Feilers och Gunilla Sköld Feilers installation, Making Differences, vid Historiska Muséet i Stockholm som ville förmedla konflikten mellan Israel och Palestina.

— Inom kristna grupper blev det ramaskri när Elisabeth Ohlson Wallin målade Jesus tillsammans med trans- och homosexuella personer i utställningen Ecce Homo.

Religioner och olika former av kulturyttringar kan komma i kläm och gör det med viss regelbundenhet. Att de gör det har föga lite att göra med yttrandefriheten. Det handlar om att människor känner sig kränkta (eller vill känner sig kränkta) av andra människor som provocerar (eller vill provocera).

Med det inte sagt att hot eller faktiska övergrepp är rättfärdigade i något av dessa lägen, tvärtom. Men i de fall en skribent, författare, upphovsman eller -kvinna, konstnär eller dålig satirtecknare har för avsikt att provocera — tja, i dessa fall bör han/hon också vara införstådd med att han/hon faktiskt gör just det: provocerar. Och det man/fru kan provocera fram är då otrevligheter som yxmänniskor eller hotbrevsskrivare.

— Det fick i alla fall jag höra av några galna sverigedemokratiska partirepresentanter, när jag på Selig.se blev mordhotad av en lika galen (och antagligen lika sverigedemokratisk) högerextremist.

(Bild: Oberazzi)

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.