Selig.se, version 259.c

Det har tagit ett bra tag för mig att få igång en ny version av den här bloggen. Jag har i olika former och iterationer bloggat på den här sidan alltsedan år 2002. Det numera välkända Verktyget WordPress fanns ännu inte under den tiden – utan endast dess föregångare b2/cafelog.

När WordPress (som är en vidareutveckling av just b2) skapades, var jag tidigt med i svängen och bidrog under många år aktivt till utvecklingen av insticksfiler/plugins och teman. Även den här sajten drevs under tiden självfallet av WordPress.

Inte att jag hade något med det att göra – men WordPress som plattform växte, så det knakade. Idag drivs över en fjärdedel av alla webbplatser på nätet med WordPress, vilket tveklöst hänger ihop med den enkelheten som WordPress erbjuder, både för användare som snabbt och enkelt kan skapa en egen webbplats och även för utvecklare. WordPress är enkelt att anpassa till en uppsjö av olika webbplatser.

Det är dock inte bara till godo.

Högertrollen

Många hundra inlägg blev det totalt på min blogg, varav de flesta med någon form av politisk bakgrund. Det är kanske här som det problematiska började. En person som uttrycker starka övertygelser som inte överensstämmer med högertrollens åsikter utsätter sig för angreppsytor. Tyvärr inte huvudsakligen i debatter – som enkelt kan vinnas mot SD-svansen – utan på nätet särskilt genom mer automatiserade och programmatiska attacker. Skriver du något på Facebook som kritiserar t.ex. SD:s partiledning, så kommer du systematiskt anmälas för det hos Facebook. Finns det tillräckligt många troll som anmäler dig, så spärrar Facebook automatiskt ditt konto, fram tills någon verklig människa tittar på vad du egentligen har skrivit, konstaterar att det nog på inget sätt kan anses vara stötande, förolämpande eller på annat sätt strider mot Facebooks policydokument – och då får du ett kort meddelande att “vi har granskat din aktivitet och återställt alla rättigheter till ditt konto”.

Ett enkelt och effektivt sätt för hatsvansen att tysta motståndare.

På en egen server

När du driver en webbplats (på egen server), så ser attackerna lite annorlunda ut: program skannar, vilka tjänster och applikationer som körs på servern och skickar mängder med data för att få servern att jobba så hårt att den inte längre kan visa din webbplats. Välbyggda sajter och applikationer kan stå emot sådant tryck mycket enklare än slarvigt byggda.

Inte nog med det dock: om en sajt (som till exempel just tack vare WordPress) är byggd att vara så anpassningsbar som möjligt, så har den, väldigt förenklat uttryckt, många fler rattar och spakar som trollen kan dra och rycka i för att försöka att skapa problem. “Angreppsvektoren” som vi kallar dessa “rattar och spakar” är mångfaldigt större och fler än i en sajt/applikation som endast gör en enda sak.

Dessutom: ju fler människor som använder ett visst system, desto större är intresset för “illvilliga” att angripa det systemet på ett eller annat sätt. Att det finns långt fler virus och andra skadeprogram för Windows beror bara till viss del på att Windows i sig är mer osäkert än andra system. Till stor del beror det istället på att en person som gör sig besväret att knacka ihop ett skadeprogram kan nå så många fler, när hen riktar sig in på Windows, jämfört med om hen skulle rikta siktet mot ett mindre känt och sällan använt system. Att det därför finns en uppsjö med färdiga skripter för att attackera en webbplats som bygger på WordPress ligger i popularitetens natur.

Och det var det som hände…

De senaste åren har den här bloggen fått väldigt mycket sådan oönskad uppmärksamhet av SD-svansen. Den har visserligen bara legat helt nere i några minuter totalt – men för att lyckas med det tricket behövde jag kompromissa med användarvänligheten för mig som skribent. Alla arbetsintensiva steg på servern begränsades till de tillfällen där jag aktivt loggade in – och dessutom från en annan enhet bekräftade att det var just jag som loggade in. Det medförde, att det vid varje inloggning först behövde göras uppemot en halvtimmes underhållsjobb, innan jag hade kunnat dra igång för att äntligen börja skriva.

Att det effektivt dödar all motivation att “bara snabbt slänga upp ett blogginlägg” är kanske förståeligt.

Ett nytt upplägg

Därför har jag i bakgrunden under en längre tid jobbat på att flytta bloggen från WordPress till ett annat system. Jag är fullt kapabel och kompetent nog att tråka ut dig som läsare med tekniska detaljer – men jag tror inte att det tillför mycket. Därför, mycket förenklat: det nya systemet bygger ihop hela webbplatsen på en helt annan dator och skickar sedan en “färdig” webbplats till det stället, därifrån du nu läser texten. Servern som till slut visar sidorna behöver alltså inte göra något annat än att vifta med de färdigskrivna sidorna. Det kräver väldigt mycket mindre jobb av servern och gör hela webbplatsen exponentiellt mycket snabbare och säkrare.

Eftersom jag jobbar mer än heltid, är politiskt überaktiv och dessutom råkar vara småbarnspappa, så har den här sajten – som ändock är ett rent fritidsprojekt – fått stå tillbaka.

Men nu börjar det bli dags. En stor del av den gamla sajten är flyttat (säg till, om du hittar problem!). Penetrationstester visar att servern borde hålla väldigt höga tryck (nej, det är inte en utmaning).

Inte helt flyttat än

Det är på gång nu. Allting är inte på plats än. Kommentarer saknas (och jag är inte ens säker att jag ska flytta över dessa). En hel del bilder ligger fel. Kategorierna har gått från att vara i en snygg hierarki till att vara i en mindre snygg icke-hierarki.

Det kommer ta ett tag att fixa till allting. Inte minst med tanke på min arbetsbelastning är det inte högst prioriterat heller. Det kommer definitivt ta längre än vad det tar för Moderaterna att glömma sitt löfte under valrörelsen att inte samarbeta med det bruna partiet. Men förhoppningsvis kommer det gå snabbare än att bilda regering…

Nä. Det får vara nog nu. Dags att dra igång bloggen.

Min frustration över andra politiker i min närhet måste få utlopp.
Min intolerans mot maktmissbruk och översitteri behöver ventileras.
Min avsky av främlingsfientlighet och rasism vill inte längre vara instängd i bloggtystnaden.

Jag beklagar sorgen.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.