Publicera dina FlickR-foton automatiskt i WordPress

Som ett led i mitt projekt att integrera mina olika flöden på Internet till en enda sajt, var integrationen av mitt FlickR-flöde på webbplatsen en prioriterad uppgift. Med de rätta verktygen är det tämligen enkelt att åstadkomma:

  1. Gå till Yahoo! Pipes och skaffa ett konto där, om du inte redan har ett. Pipes är ett mycket användbart (och kostnadsfritt) verktyg för att samla, ändra och bygga ihop många olika flöden.
  2. Väl inloggad, gå till den här pipen (bättre svensk översättning, någon?) och klona den, dvs skapa en egen kopia av den. Pipen kommer ursprungligen från Manifest Density och har endast ändrats något av mig.
  3. Redigera din pipe och byt ut den första adressen till den RSS-länken som du hittar på din FlickR-profilsida.
  4. Spara din Pipe och kör den (”run”-knappen). På nästa sida kopierar du länken ”Get an RSS”.
  5. Installera insticksfilen wp-o-matic som kan användas för att automatiskt skapa inlägg i din WordPress-installation av externa flöden. I wp-o-matic-inställningarna skapar du en ny kampanj med feed-adressen som du kopierade i steg 4.

Beroende på vilka inställningar du har valt i wp-o-matic kommer nu dina FlickR-bilder att automatiskt hämtas och nya inlägg med dessa kommer att skapas.

Några saker, värda att tänka på:

  • Varje ny uppladdad bild blir till ett nytt inlägg på din blogg i den kategorin som du valt i inställningarna för wp-o-matic-kampanjen. Det innebär att du kan använda ytterligare insticksfiler för att skapa t.ex. bildspel etc, men det innebär även att personer som ser dina bilder kan kommentera dessa antingen på FlickR-sidan eller på din blogg. Du kanske vill begränsa möjligheten att kommentera bilderna på din blogg och hålla kommentarerna på FlickR. Det kan du enkelt göra genom att stänga av kommentarsfunktionen i inställningarna för kampanjen i wp-o-matic (steg 5).
  • Om du importerar både dina flöden från FlickR och från din blogg till andra sajter (t.ex. Facebook), så kommer den här integrationen innebära att samma bilder dyker upp flera gånger i Facebook, något som dina FB-vänner antagligen inte uppskattar så värst mycket. För att undvika det kan du antingen sluta med att importera bilder direkt från FlickR till Facebook eller så kan du skapa ett anpassat flöde från din blogg med hjälp av t.ex. Yahoo! Pipes**, **för att förhindra att inlägg med dina importerade foton skickas vidare till Facebook (eller liknande sajter)
  • Metoden ovan kan du enkelt anpassa för att importera från andra bilddelningssajter än FlickR. Även Picasa, Mobypicture och liknande tjänster tillhandahåller RSS-flöden av dina bilder, det enda du behöver göra är att byta ut RSS-länken från steg 3 till den RSS-länken som du får av just den bildsajten som du använder.

Ett sista varningens ord: wp-o-matic är inte helt oomstridd, i och med att det kan användas för att skapa s.k. splogs, det vill säga spam- eller skräpbloggar. Det är väldigt enkelt att använda den här metoden för att istället för dina egna bilder ”sno” bilder från andra personer för att kalla dem dina egna och publicera på din egen blogg. Att dylikt varken är snällt, vettigt eller lagligt behöver jag väl knappast nämna?

Foto: Zanastardust

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.