Överförmynderi

Foto: Hardly noticed – https://www.flickr.com/photos/deichheld-images/15046268914/Foto: Hardly noticed – https://www.flickr.com/photos/deichheld-images/15046268914/

Jag citeras i dagens lokaltidning med anledning av ett Facebook-inlägg som skrevs av Katrineholms kommuns överförmyndare (s). Där står det bland annat att läsa:

Alla andra frågor tenderar att bli omöjliga att hantera och/eller diskutera så länge som vi inte kan få ordning på politiken kring tiggare och en mycket hög flyktinginvandring. Allt som kan göras för att få bort tiggeriet och få ner invandringen måste göras.

En person som innehar ämbetet som överförmyndare måste kunna gå att lita på. Hen måste ha förtroende hos dem som hen – tack vare sitt uppdrag – har makt att bestämma över. Ett sådant förtroende tror jag inte att man skapar genom uttryck som detta. Men så är jag inte överförmyndare heller, så vad vet jag om den saken?

— ”Allt som kan göras för att få bort tiggeriet och få ner invandringen måste göras”… Ja… Om man är vit man i övre medelklassen med politisk makt, ett högstatusyrke och en (förmodad) bra ekonomi, så kan man ju för all del ha åsikten att det största problemet här på jorden är att behöva se personer som tiggar. – Om det nu är idiotiska åsikter man vill ha. Personligen, så vill jag inte ha idiotiska åsikter och delar därför inte heller just den här specifika. Det framgår av tidningsartikeln:

— [Överförmyndarens] åsikter skiljer sig ganska kraftigt från synen på detta inom Socialdemokraterna på riksplanet. Det är fel att slå neråt, mot personer som står längst ned, säger Thomas Selig, Vänsterpartiet i Katrineholm.

 

Låt mig utveckla. Vad avser tiggande, så finns det, hur mycket jag än vrider och vänder på det, egentligen bara två logiskt tänkbara motiv som kan få en person att sätta sig på gatan och tigga:

  1. personen vill förnedra sig själv, gillar att bli spottad på och hotad av SD-nynazister, älskar spänningen med att sväva i livsfara på nattetid på grund av mordförsök från ”Sverigevännernas” håll etc – eller
  2. personen anser att det faktiskt är bättre att tigga om pengar än alla andra alternativ, trots allt det negativa.

Nynazisternas lögner om det ”organiserade tiggeriet” (som f.ö. är nästan ordagrannt klippt och klistrade från Nazitysklands propaganda) är här egentligen helt ovidkommande: Även om det hela nu hade varit organiserat — vilket det ju bevisligen inte är — så hade fortfarande punkt b varit giltig: personerna som då deltar i detta konspirationsteoretiska djävulusiska världsomfattande spelet skulle fortfarande göra det, just eftersom det är bättre än alternativen.

En gång till: eftersom det är bättre än alternativen.

Det kanske är just brist på andra, bättre alternativ som är problemet???

Är det här verkligen hjärnkirurgi???

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.