Nu bygger vi Katrineholm. Gemensamt [Utkast]

Snälla hjälp mig. En text till ett nytt projekt behöver tas fram. Granskningen bör (i samma anda som själva projektet) crowdsourcas. Tanken är att även icke-nördar ska kunna förstå vad det hela handlar om. Tyck till, pleeeease!!!

Nu bygger vi Katrineholm. Gemensamt.

Katrineholms kommun har under de senaste månaderna aktivt satsat på nya medier för att öka dialogen både mellan kommun och medborgare – och även medborgare emellan. På vår Facebook-sida, våra bloggar, på Twitter och genom många andra kanaler på den sociala webben har vi fått mycket feedback och många fantastiskt bra idéer.

Under sommaren och hösten kommer vi därför ta det hela ännu ett steg längre genom att skapa en portal om Katrineholm med användargenererat innehåll. – ”Användar-vadå???” – Låt mig förklara:

Vi tror att ingen har mer kunskap om Katrineholms kommun än alla vi som bor här tillsammans. Visserligen, vi informatörer kan skriva om vattentornet. Vi vet hur man inhämtar information, skriver lättförståelig text (det vill säga text som inte innehåller ordet ”lättförståeligt”), hur man faktagranskar och ger en officiell godkänd och kvalitetsstämplad bild. Vi kan det där med att skriva om vattentornet och kommer även fortsätta med det på kommunens officiella webbplats.

– Men de som vet mest om vattentornet är troligen medlemmarna i Föreningen Gamla Vattentornets Vänner. — Eller ta lokstallarna: det är inget större problem att ta kort och skriva ihop en beskrivande text för att lägga ut den på kommunens webbplats (både kort och text finns för övrigt där). De som kan berätta mest om lokstallarna är dock antagligen personerna med ett genuint intresse av järnvägshistorien och ungdomarna som är involverade i projektet för den nya ungdomsverksamheten.

Med all den kunskapen, alla dessa intressen och all begeistring som finns i vår kommun vill vi skapa en webbplats som inte bara ger en officiell bild – utan istället alla vårs gemensamma bild av den kommunen vi lever, bor och verkar i. Den webbplatsen kommer kunna innehålla allt från stadsrundvandringar som besökaren själv kan skapa eller anpassa efter egna intressen, över evenemangsinformation från vårt rika föreningsliv till tips om riktiga smultronställen som många av oss kanske inte ens hört talas om.

Under sommaren kommer tolv ungdomar lägga grunden för innehållet, åka runt i hela kommunen, fotografera, hitta spännande historier – och ge sin bild av sitt Katrineholm. Därefter är det dags för alla oss andra.

Det nytänkande med projektet är att vi inte bestämmer en ”officiell bild” – utan att makten över innehållet ligger hos just dig, din granne, din mormor eller din svärdotter.

  • Saknas det en plats eller kanske en förening? – Lägg till den.
  • Kan du berätta mer om backsippor och spåtistlar på Himlingeåsen – Upplys oss.
  • Har du egna kort som visar Katrineholm från sin bästa sida? – Ladda upp dem.
  • Är du jätteintresserad av stuprör? – Skapa en egen stuprörsrundvandring med fokus på 1970-talets andra hälft som du kan dela med dina stuprörsvänner i hela världen.

Ordet ”kommun” kommer från latinets ”communis” och betyder ”gemensamt”.

Ungefär som i meningen ”Gemensamt kommer vi att skapa en bild av vår kommun på nätet: Katrineholm 3.0.”

Utifall jag glömde säga att jag skulle behöva dina synpunkter på ovanstående text, så upprepar jag det jag skrev i inledningen till det här inlägget: Tyck till, pleeeease!!! 😉

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.