Morötter och andra demotivatorer

Just nu pågår det en intressant debatt inom Kommunledningsförvaltningen i Katrineholms kommun, om kriterier som är lämpliga (eller olämpliga) att använda för bestämmande av den individuella lönenivån. Diskussionen har förts tidigare, bland annat hos @kommunchef och jag vill inte klyva diskussionen isär. Diskussioner om vilka kriterier som är lämpliga (eller olämpliga) för lönesättning får därför gärna fortsätta på Kommunledningsförvaltningens blogg.

Det jag däremot **vill, **är att balansera den bilden som jag tycker vara allmänt rådande: att löneincitament är av godo och används för att motivera medarbetare.

Jag citerar Daniel Pink:

Carrot and stick can actually significantly reduce the ability of workers to produce creative solutions to problems. What motivates us once our basic survival needs are met is the ability to grow and develop, to realize our fullest potential.

Den intresserade rekommenderar jag å det varmaste att läsa Daniel Pinks bok ”Drive” (samt källhänvisningarna i den) och att åtminstone titta på nedanstående YouTube-klipp.

httpv://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.