Leka måste man…

Vad gör man/fru inte när man/fru har för mycket fritid? — Jo, man tar sin dyra leksakskamera med sin dyra objektiv och ett dyrt panoramahuvudet och går ner till stranden. Sedan tar man/fru en herrans/kvinnans massa kvällsbilder i exakt följd och vinkling och efter någon timme går man/fru hem igen med ett minneskort fullproppat med 600 stycken 18-megapixelbilder: 10 rader med 60 bilder var.

Sedan inbillar man/fru sig att den här datorn är ju en värsting och borde klara av att sammanfoga bilderna till ett panorma. Att förutsättningarna för panoramaprogrammen inte är de bästa för att automatiskt hitta kontrollpunkter för stitchningen när man/fru ger programmen just kvällsbilder med låga kontraster och viss flimmer på grund av långtidsexponeringen, tja, det ignorerar man/fru.

Det roligaste: man/fru har faktiskt rätt i sin inbillning, även om sammanfogningen inte är den snabbaste. Efter tre timmars räkentid presenteras man/fru med ett panorama på hela 10485 (!) megapixlar och en filstorlek på 62,9 GB (ja: GigaByte; tiff-format).

Om man/fru nu hade en 1000000-tums-TV eller -dataskärm för att visa panoramabilden i all dess prakt, då hade övningen haft någon praktisk betydelse.

Galet? — Såklart. Men man/fru måste ju tänja gränserna 🙂

Skämt åsido: det finns faktiskt en (1) praktisk betydelse: jag vet numera att det faktiskt går att göra så. I vanliga fall är mitt upplägg för 360-graders panorama att antingen använda en spegeloptik eller sammanfoga fyra foton, tagna med en 8mm-fullframe-fisheye-lens. — Ärligt talat, hade jag inte räknat med att varken OpenSource-projektet Panotools eller absolut-inte-OpenSource-projektet Photoshop skulle klara filer i den storleken. But alas, they did.

Dessutom kan jag nu använda råfilen för att leka fram en optimal balans mellan storlek och kvalité för användning på ett antal olika projektsajter.

Slutligen: Utan den här övningen hade jag aldrig haft tillfälle att skriva ”man/fru” så ofta i en och samma text. Bara en sån sak.

En myyyycket förminskad version av panoramabilden hittar du här nedan (sorry, endast flash).

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.