Hjälps åt!

Regionen som ligger mindre än en mil från den platsen där jag bodde som barn har drabbats av en kraftfull översvämning (nyhetsartikel på engelska). Jag lyfter telefonluren och försäkrar mig om att allt är under kontroll hos de nära och kära som bor kvar i området. Egentligen inte mycket mer att säga om den saken.

Om det inte vore för att jag i situationer som dessa ofta påminns om hur mycket jag i vårt svenska samhälle saknar något som visar sig i dylika situationer. Ett spontant civilkurage, en närmast automatisk instinkt att försöka hjälpa till. En nästan villkorslös praktisk solidaritet som tänds. Oavsett om det gäller punktering på bilen eller en översvämningskatastrof. Här i norden anser vi hellre att det är det allmännas ansvar att lösa stora, katastrofartade problem.

Visserligen: det är det allmännas ansvar att försöka ”lösa” situationer som dessa. Det gör det allmänna även där nere, i sydostligaste Bayern. — Men oavsett hur stora eller små kläder som det där skattefinansierade allmänna har, så räcker samhällets resurser inte alltid till. Frivilligorganisationer rycker in (och det gör de också, både här i Sverige och även ”där nere”). — Men i dylika allvarliga, akuta situationer räcker det ändå inte. Här behövs ”civilsamhället”, som vi nästan nedvärderande kallar det för.

Och just där menar jag kunna se en stor skillnad: Texter som den nedan, som publicerats på regionens järnvägsbolags Facebook-sida, är symptomatiska:

Dela vidare: Vi erbjuder alla frivilliga som vill hjälpa till med att åtgärda översvämningsskadorna i regionen Simbach/Pfarrkirchen/Triftern från och med nu och till och med Söndag den 5 juni 2016 kostnadsfria resor från och till regionen […]. Berätta bara för tågpersonalen att ni är på väg till översvämningshjälpen.

Vi önskar alla berörda mycket kraft!

Tyvärr, så tror jag att dylikt kan vara svårt att hitta i Sverige.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.