Facebook, näthat och en Task-Force

Facebook har i Tyskland annonserat att de i framtiden kommer vara mer aktiva i kampen mot näthatet. Eftersom jag är väldigt aktiv inom antirasistiska rörelsen, mer eller mindre väl insatt i det politiska läget på kontinenten och dessutom ofta översätter texter från tyska tidningar, blev jag ombedd att ge en liten sammanfattning av Facebooks satsning mot näthat.

Facebooks initiativ mot näthat är åtminstone delvis framtvingad av lagstiftningen i Tyskland som ser lite (?) annorlunda på hatbrott än Sverige. Det som hos oss är vanligt sverige”demokratiskt” dravvel kan i Tyskland leda till mycket kännbara straff. Som exempel: för bara en dryg vecka sedan häktades en person som bl.a. uttryckte att han tyckte att det vär väldans bra att den treårige Alan Kurdi dog på flykten istället för att ta sig till Europa. Precis vad SD:are häver ur sig i Sverige. En fabriksutrustad SD:are skulle med andra ord inte klara sig länge utan att få stifta intim bekantskap med kriminalvården. (Som randnotis: lagstiftningen skiljer sig rent materiellt inte mycket mellan Sverige och Tyskland när det gäller hat- och ärekränkningsbrott. Det är lagföringen i praktiken som skiljer.)

Nåväl. Åter till Facebook.

Precis som i Sverige så finns det även i Tyskland en mängd idioter som skriver en mängd idiotiska saker. Efter vissa påtryckningar från politken har Facebook alltså presenterat ett åtgärdspaket som inte endast ska syfta till att plocka bort rasistiska inlägg (som Metro skriver om). Åtgärdspaketet är väldigt mycket större än så och består i grunden av fyra delar:

  1. Första delen är visserligen just löftet att radera rasistiska inlägg (i den mån de strider mot bestämmelserna om hets mot folkgrupp). Det ska ske inom högst 24 timmar.
  2. Facebook initierar och samordnar därutöver en Task-Force för att bemöta näthat. Denna har till syfte att ”ur olika perspektiv belysa och motverka de komplexa utmaningarna som näthatet innebär”. Här vill Facebook inkludera ideella organisationer som ”Netz gegen Nazis” och företrädare för politiska partier.
  3. Nästa steg är ett samarbete med organisationen ”Freiwillige Selbstkontrolle Multimedia-Diensteanbieter (FSM)”, som mer eller mindre är en branschorganisation för producenter och utgivare av (större) webbplatser.
  4. Den sista delen av åtgärdspaketet är i mitt tycke den mest intressanta: Facebook vill starta ett initiativ för Counter-Speak, dvs en samordningsinstans som inte endast försöker radera näthat – utan istället syftar till att bemöta personer med rasistiska åsikter med starka och sakliga motargument. Detta Counter-Speak-initiativ ska även backas upp med omfattande internationell expertis.

Just Counter-Speak-intitiativet tror jag kan vara guld värt. Rätt organiserat skulle det kunna innebära att den lilla skaran skrivbordskrigare som försöker kidnappa en diskussion kommer behöva räkna med en mångdubbelt större ”armé” av personer som sågar smånassarnas pinsamma försök till argument längs fotknölarna.

Värre saker finns.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.