Ditt liv som spel

Den här bloggen innehåller inte direkt många inlägg om mobil-appar (något som jag kanske borde ändra, när det gäller vissa av mina intresseområden?). Ett undantag från den hittillsvarande regeln: det här inlägget om livet som ett spel.

Jag har under många år försökt hitta, bygga ut och optimera mitt sätt att få saker gjorda. Hela min att-göra-lista har redan på glada 90-talet flyttat in i mina bärbara enheter (under större delen av 90-talet var det handdatorer från Psion). Dagens upplägg är en blandning av GTD (en metod för att bryta ner större uppgifter i många ”nästkommande” steg) och den så kallade Pomodoro-tekniken (vars kärna är att koncentrerat arbeta i korta intervaller av 25 minuter med fem minuters paus mellan arbetspassen).

En intressant variant av att-göra-lista har dock visat sig kunna finnas i appen och webbplatsen HabitRPG, varvid ”RPG” är den engelska förkortningen på ”rollspel”. Ett rollspel om ditt liv, helt enkelt.

Grundkonceptet är lika enkelt som genialiskt. I spelet är du din egen karaktär och du får erfarenhetspoäng och pengar för varje avklarade uppgift som du lagt in i spelet/systemet/appen. Om du struntar i att utföra en uppgift, tappar du poäng och din kataktärs hälsa naggas samtidigt i kanten. Därmed blir målet uppenbart: gör det du ska göra och du kommer framåt i spelet, låt bli att göra det du borde och din spelkaraktär mår sämre och sämre. Uppgifterna delas in i

  1. vanor (som kan vara bra eller dåliga och ger plus- eller minuspoäng därefter),
  2. dailies, dvs uppgifter som ska utföras varje dag (eller varje veckodag) samt3. helt vanliga uppgifter som förekommer i vanliga att-göra-listor.

Även om det låter trivialt och onödigt (vi alla gör väl alltid allt vi borde göra och aldrig något som vi borde låta bli?) [1], så upplever jag att upplägget faktiskt har hjälpt mig ett antal med gånger att slutföra en uppgift (eller hålla fast vid en ny vana) som jag annars troligen hade varit för bekväm/lat för. Min enda (större) negativa synpunkt är att jag hittills inte kunnat hitta ett sätt att automatiskt mata in uppgifter från min vanliga att-göra-lista. Allt som jag vill ska dyka upp i HabitRPG behöver jag vackert knappa in direkt i appen (eller på webbplatsen).

HabitRPG finns både som mobilapp för Android och som webbapplikation. Det kanske även finns som app till iFån eller din gamla Nokia 2110, men who cares? 😉


  1. obs: ironi

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.