Det mobila kontoret

Inte sällan får jag kommentaren att jag åker runt en del i mitt jobb och att det måste vara tämligen svårt att få arbete gjort när man ständigt är på resande fot. För att vara helt ärlig: nix. Inte alls.

Att resa mycket är något som jag uppskattar väldigt mycket. ”Upplev den inre resan” – har SJ myntat – och för mig är det inte endast en slogan för ett företag utan snarare en del av min personlighet. Att sitta på tåget eller i bilen, titta ut genom fönstren, se landskapet flyga förbi och vara så där lagom ”bortkopplad” från verkligheten där ute är något underbart. – Att slå sig ner i ett café, plocka upp datorn och börja jobbar vart man just för tillfället befinner sig – även det ger en otrolig frihetskänsla.

För att allt skulle falla på plats behövde jag dock skaffa vissa rutiner – och även lite utrustning. Det är utrustningen som det här inlägget handlar om. Låt mig presentera: mitt mobila kontor:

Det som finns i mitt mobila kontor är (bland annat) följande:

 1. En Netbook för snabba anteckningar och programmering. I och med att mycket av det jag gör kräver konstant uppkoppling, långa batteritider och inte sällan direktinloggning till olika servrar är för mig ett Linux-baserat system helt nödvändigt. – Windows? Vad är det?

 2. En MacBook Pro för grafiskt och mer krävande arbete. – Netbooks är helt underbara pga deras storlek, men för grafiskt arbete och videoredigering finns det ingen väg förbi en Mac. That’s just how it is. – Återigen: Windows? Vad är det?

 3. En Nokia N97 (mobiltelefon). – Oslagbart tack vare det inbyggda tangentbordet. Huvudverktyget för Twitter och Facebook när jag inte har någon av datorerna framför mig. Telefonen används även som trådlöst modem (antingen via USB eller trådlöst tack vare att det med hjälp av tilläggsprogram kan göras om till en trådlös hotspot).

 4. En htc Hero (mobiltelefon). – Android-operativsystemet är helt enastående när det gäller integration av sociala medier. Med den senaste alfa-versionen (tyvärr endast tillgänglig för oss som är registrerade utvecklare) ser jag direkt vad personen som just ringer har gjort på sistone, bara han/hon skrivit om det på Twitter, Facebook, FlickR etc.

 5. Batteripack för att ladda mobilerna när jag är på språng. – Är du ständigt uppkopplat, så hör det snarare till undantagen att mobiltelefonerna håller en hel dag. Ett tilläggsbatteri för att ladda telefonerna är därför en absolut nödvändighet. Personligen använder jag en TurboCharger från Proporta som räddat mitt mobila liv fler än en gång.

 6. Anteckningsböcker och bra pennor. – Trots att jag är en digital varelse klarar jag mig inte utan att göra anteckningar på det där gamla, förlegade, manuella sättet. Brainstorming på en dataskärm fungerar tyvärr helt enkelt inte för min del. Därför: två stycken anteckningsböcker (snobben i mig använder helst de legendariska Moleskine-klassikerna) samt bra pennor. Där använder jag dels en multifunktionspenna (blyerts-, kulspets- och överstrykningspenna i ett) och dels en riktig klassisk reservoir-penna. En sån som blir personlig och inte får användas av någon annan än mig. Sådetså.

 7. Smågrejer. – Jag har alltid ett visst utbud av småsaker med mig, helt enkelt ifall det skulle behövas. Till ”nödvändigheterna” som jag aldrig lämnar bakom mig hör:

  • värktabletter (på grund av kronisk värk, men bra att ha, även annars)
  • allergipiller (man vet aldrig när man behöver möta en katt)
  • en mini-tejprulle (finns det något tillfälle där man inte behöver den?)
  • en mini-häftapparat (för att häfta ihop kvitton etc)
  • visit- och konversationskort
  • en hopfällbar minihårborste (du som har sett mitt helt bångstyriga hår, tja, du förstår varför)
  • ett antal våtservietter
  • några sesamkakor för den snabba energin när den behövs
  • USB-minnen och adaptrar för SD-minneskort för att flytta filer från och till mobilerna.
 8. En bra väska med massor med fack. – Allt det där ovan behöver stuvas in i någon väska och jag föredrar att ha någorlunda bra ordning i väskan. Extra fack ska det vara så att var sak har sin egen plats. Inte för att jag är pedantiskt ordentlig – snarare tvärtom: när jag väl behöver en av grejerna, så orkar jag inte leta.

Så. Tror att det var allt. Vad har du i din mobila kontorsväska?

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.