Demokratin och rasisterna

Näthatare avslöjas

De senaste dagarnas publiceringar i Expressen med personuppgifter om de mest aktiva rasister på nätets skuggsidor kan inte ha missats av många som följer den politiska debatten. Jag som övertygad antirasist (och därmed per definition motståndare till de rasistiska och fascistiska Sverige”demokraterna”) vet dock inte riktigt, vad jag ska tycka.

Visserligen, det är odiskutabelt bra att det lyfts fram, vilka åsikter som finns och saluförs inom SD. Att offentliga personer, som t.ex. förtroendevalda för Rasistpartiet, måste kunna stå till svars för sina vidriga åsikter är en självklarhet. Men hur är det med den ”vanlige” rasisten, den enskilde som inte valt att vara en offentlig person? Är den personen inte tillförsäkrat ett skydd av privatsfären och sina personliga åsikter, hur vidriga de än må vara?

Researchgruppen anser att hatsajterna gärna hänger ut oskyldiga människor med fulla personuppgifter — men själva väljer att verka värka i det fördolda. Argumentet är i grunden att ”om de kan, så kan vi”.

Visserligen. De utpekade har förverkat sin moraliska rätt att kritisera utpekningen, såvida de själva ställt sig bakom utpekningen av andra. Men ändå. Two wrongs don’t make a right.

En annorlunda aspekt (som jag hittills inte kunnat hitta i debatten kring avslöjanden) är lite mer uppskattande gentemot det arbete som Researchgruppen har gjort: enligt media har polisen börjat utreda personerna som författat rasistiska kommentarer. Här tror jag, att insatsen är värdefull: mycket av det som skrivs på SD:s halvofficiella hatsajter kan utan vidare klassas som hets mot folkgrupp. Anmälningar brukar dock läggas ner med motiveringen att en brottsutredning inte kan genomföras eftersom upphovsmännen (ja, i 80 procent av fallen är det just män) inte går att identifiera. Här kan informationen som Researchgruppen har lyckats komma över vara av stort värde (och så undrar undertecknad förstås hur i all fridens namn det uppenbarligen gick att identifiera författarna, när polisen påstår att det inte går att identifiera författarna. Trolleri!)

Min slutsats: som så vanligt: jag har ingen slutsats. Jag tänker högt. Hjälp mig gärna att tänka med hjälp av kommentarer. (Och nej, rasism skyddas inte av ”åsiktsfrihet” på den här bloggen.)

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.