Bloggen är död, länge leve bloggen

wordpress

Det var inte länge sedan att Selig.se fanns, en blogg som jag (med skiftande intensitet) underhållit sedan 2004. Tack vare mycket bristande kompetens hos företaget one.com (som inte ens får en länk av mig), ligger den bloggen dessvärre nere för tillfället — och jag använder just det tillfället för att genomföra en (åtminstone av mig) mycket efterlängtad uppgradering av sajten så att den på ett bättre sätt motsvarar min användning av Nätet och mina publiceringsvanor.

Den som följt resan från handkodade webbsidor över reloaden och bloggarna till dagens snabba publicering på många olika digitala sociala nätverk kan kanske förstå utmaningen: förut skrev ”vi bloggare” på varsin blogg (eller inom bloggnätverk). Det gör vi i och för sig fortfarande, men mycket av vår närvaro på Internet finns även på mikrobloggar (som t.ex. Twitter), kortbloggar (som t.ex Tumblr eller FriendFeed) och istället för samtal i bloggkommentar har många (men långt ifrån alla) flyttat till Facebook och liknande communities. Bilder laddar vi inte längre upp till bloggen utan till specialiserade bildsajter som Flickr, varifrån dessa sedan automagiskt distribueras vidare till Twitter, Facebook och mycket annat.

I princip är den utvecklingen inget negativt alls, snarare tvärrtom: bildsajter som det just nämnda FlickR är oslagbara när det gäller just bilder. Twitter och andra mikrobloggar är överlägsna det ”gamla” bloggformatet när det gäller att snabbt slänga ut sig några tankar och ord. Sociala nätverk är just ”sociala” till sin natur och kan inte verkligen konkurrera med den sociala interaktionen som uppstår på bloggar, i vart fall inte när det gäller mängden av kommunikation, vad avser kvalitén är jag inte riktigt lika övertygad…

Det är mycket mot den bakgrunden av förändrade kommunikationssätt på Nätet som jag länge planerat att göra om min huvudblogg för att bättre återspegla allt jag gör på Nätets olika hörn och kanter. En önskelista som växt fram var därvid:

  1. Bibehållna, enkla bloggfunktioner. Med enkelt avser jag därvid att det måste vara enkelt att skriva nya inlägg, det måste vara enkelt för läsaren att hitta informationer och det måste vara enkelt att komma i kontakt, på alla de olika kontaktytor och tjänster som jag räknat upp förut. Ett måste är även möjligheten att blogga mobilt, oavsett var man befinner sig och oavsett om man har en riktig dator med sig eller ”endast” en smartphone.

  2. Aggregering, dvs ihopsamling, av alla informationsbitar som jag kastar omkring mig, oavsett om det är bilder på FlickR, hittade webbsidor på Delicio.us eller Stumblr, videoklipp på YouTube eller annat.

  3. Helst: integration av kommentarer och reaktioner: en bild t.ex, som laddas upp på FlickR hamnar automagiskt på många olika ställen: det hamnar förstås i mitt FlickR-flöde, där besökare kan kommentera och diskutera bilden. Samtidigt skickas det dock även ut till mitt Twitter-konto, där följeslagare kan kommentera och diskutera. I samma sekund kopieras bilden till mina fotoalbum i Facebook, där mina FB-vänner kan — just ja: — kommentera och diskutera.

    Jag tror jag kan ha gjort mig förstådd: samma information (i det här fallet bilden som laddas upp) kan skapa reaktioner på många olika håll. Och det optimala vore att skapa en möjlighet att samla ihop alla dessa reaktioner, överskådligt på ett enda ställe.

  4. Stöd för flerspråkighet: Jo, jag är en av dessa ”äckliga invandrare”. Vilket i mitt fall innebär att jag bland annat har en ganska så gedigen språkkunskap i flera olika språk. Totalt sju språk, varav tre helt flytande, två helt ok och ytterligare två på en nivå som åtminstone gör det möjligt att kommunicera. Fram tills nu har min språknördighet mest medfört att jag skrivit på olika håll — men det vore onekligen inte fel att integrera dessa olika sinnesstörningsyttringar på ett och samma ställe. Multikulti live.

  5. (Möjlighet till) full integration med andra bloggar: hänger lite ihop med ovanstående. Jag har bloggat på olika språk, men även i olika ämnesområden. Just nu underhåller jag en del olika ämnesbloggar och informationen i dessa är mer eller mindre isolerad från information på andra sidor som jag har hand om. Ett klassiskt exempel är mitt företags webbplats som (av viss nödvändighet) inte innehåller särskilt mycket information om mitt privatliv. Åt andra hållet är det dock inte lika nödvändigt: någon som vill hitta just personlig information om mig kommer antagligen surfa in på min privata webbplats — och att där även tillhandahålla information om vad jag gör på dagarna är antagligen en viktig del av den personligheten också. Samtidigt bör den informationen gärna vara avskild från de riktigt privata frågorna…

  6. Genomarbetad informationsstruktur: Blandningen av alla olika informationsformer kräver en väl genomarbetad och genomtänkt informationsstruktur, såväl rent informationstekniskt som utseendemässigt. Olika innehållstyper (som bilder, blogginlägg om olika ämnen, extremt korta meddelanden som långa texter) måste samsas i en struktur som är logisk och enkelt att greppa. Självfallet måste den strukturen skapas automatiskt utan att användaren behöver lägga för mycket tankearbete på tekniska aspekter som avleder från den kreativa processen och i värsta fall skapar en ”teknisk börda” som kanske till och med förhindrar publicering.

  7. Snyggt och automatiskt utseende: i teorin en självklarhet, i praktiken lite mer sällsynt: utseendet måste skapas automatiskt för varje ny informationsbit. Med det menar jag att t.ex. bilder måste göras om till rätt storlek automatiskt, tumnaglar måste skapas etc. Det oavsett om bilden laddas upp direkt på sajten eller automatiskt eller manuellt hämtas från externa tjänster som FlickR, Picasa, mobipicture eller liknande.

Många olika uppgifter, med andra ord — och det som är utmaningen är att få alla dessa olika idéer på plats. Inte minst kommer det vara utmanande att skapa/bygga en teknisk lösning som tillgodoser alla uppgifter. — Mot bakgrund att det är just tekniska webblösningar som jag bygger till vardags är jag tämligen säker att det kommer lyckas, men själva vägen kommer vara lite spännande.

Den här sajten (http://blog.seligs.info) är ett litet försök att börja. Här kommer jag testa nya utvecklingsbitar som kanske inte är riktigt redo för ”prime-time” än. En sandlåda (”sandbox”) i webbutvecklarnas mening, helt enkelt.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.