Android applikationer – Kontor & dokument

Jag har vid ett flertal tillfällen blivit ombedd att dela med mig av vilka applikationer jag använder på min Android-lur. Jag tänkte därför börja en miniserie om Android-applikationerna som jag använder nästan dagligen. I listan visas det bl.a. QR-koder (de konstiga punktkoderna) som kan användas av användare av Android-telefoner för att direkt komma till respektive program i Android-butiken.

Först ute i miniserien är program för…

Kontor och dokument

 • GDocs

  GDocs är en mycket enkel redigerare för Dokument som lagras i Google Docs. GDocs är begränsad till ren text (inga formateringar) men är fullt användbar för snabba redigeringar när man är på språng. En hel del av mina artiklar och texter skriver jag direkt i GDocs och finslipar senare på en ”riktig” dator.

 • Documents To Go (Fullversion)

  Documents To Go är känd från många olika mobila operativsystem (jag minns bestämd att jag använde programmet redan under PalmPilot-tiden). I grunden är det ett starkt förenklat Office-system som ger dig möjlighet att läsa, skriva och redigera Word-, Excel- och Powerpoint-filer direkt på Android-luren.

 • QuickOffice

  Även QuickOffice är ett mobilt office-paket med gamla anor. I praktiken föredrar jag Documents To Go, men det som utmärker QuickOffice är bland annat att du kan göra ändringar direkt på dokument som ligger på en extern server, på Google Docs eller i din Dropbox (se nedan).

 • Dropbox

  Dropbox är ett system som kan användas för att synkronisera information mellan många olika datorer. Du laddar ner och installerar en klient på din Mac eller PC och drar filer till en särskild Dropbox-mapp. Den mappen synkroniseras sedan automatiskt mellan alla datorer som du har kopplat till kontot.

Fördelen mot vanliga molnbaserade fillagringstjänster är, att filerna fortfarande ligger lokalt på datorn som du har anslutit till systemet, vilket innebär att du inte behöver någon Internetuppkoppling medan du arbetar med filen, sparar den etc. Ändringar synkas istället i bakgrunden när du väl har tillgång till Internet.

Om du inte har Dropbox, skaffa ett gratis konto direkt (det är faktiskt ett måste om du använder fler än en dator!)

med hjälp av [denna länk](https://www.dropbox.com/referrals/NTE0ODM0NjM5). Då får du det gratis och både du och jag får lite extra gratis utrymme att leka med.
 • Evernote

  Evernote är ett anteckningssystem som kan användas på flera olika datorer (och synkroniseras mellan dessa). Du kan lägga upp alla möjliga filer och dokument, tagga dessa etc. För mig har Evernote blivit ett nav i min dokumenthantering och jag använder det för allt från e-böcker över inskannade dokument till urklipp ur webbplatser. Att ha tillgång till alla anteckningar och dokument på mobiltelefonen gör inte saken sämre.

 • Checkmark ToDo Manager Pro

  Ett program för även omfattande cheklistor. I och med att min hjärna fungerar som den gör (mer om det i artiklarna om ADHD) är jag ytterst tacksam för alla hjälpmedel jag kan få. När jag ska iväg på affärs- eller privatresa använder jag numera alltid en fördefinierad checklista i Checkmark ToDo Manager Pro för att se till att jag verkligen får med allt.

 • EverPaper

  Instapaper är något så enkelt och samtidigt låter dig spara webbsidor du finner intressanta för senare läsning. Lite som funktionen ”stjärnmärkning” i Google Reader, fast på nätet. Everpaper är en slick app som gör det den ska, den synkar med ditt Instapaper-konto. Du kan sedan läsa artiklarna antingen på Android eller en vanlig dator, när tiden faller på. EverPaper har även viss integration med Evernote (se ovan).

 • Astrid Tasks

  Astrid Tasks är en att-göra-lista med många funktioner. Den integrerar direkt med online-att-göra-listan Remember The Milk, ett system som jag bara kan rekommendera. Det enda som jag egentligen saknar i denna (och i princip alla andra att-göra-listor nuförtiden) är möjligheten att skapa hierarkiska nivåer, dvs uppgifter med valfritt antal undernivåer.

 • TimeTracker

  I och med att jag arbetar mycket på konsultbasis är jag så illa tvungen att hålla koll på tiden som jag lägger ner på olika uppdrag och uppdragsgivare. Efter mycket letande och testande är TimeTracker det enda systemet som verkligen fungerar för mina behov.

 • Thinking Space

  Thinking Space är ett program för att göra mindmaps (=tankekartor) direkt på Android-luren. Jag är en stor anhängare av mindmaps eftersom de tillåter att tömma hjärnan på smarta (och ibland inte så smarta) idéer och skapa logiska strukturer av dessa.

  Det sagt, har jag varit ganska så tveksam till att använda mig av ett datorbaserat system: mest effektiv och mest kreativ är jag i mina brainstorming-sittningar med en gammal hederlig reservoarpenna och en anteckningsblock (snobben i mig kräver Moleskine-originalen). Jag har inte slutat att använda papper och penna, men i vart fall de skapelser som är värda att tänka vidare på digitaliserar jag numera gärna. Det är här Thinking Space kommer in i bilden: bortsett från att programmet ger möjlighet att skapa och redigera tankekartor, finns det även en molnbaserad tjänst som gör det möjligt att dela FreeMind-baserade tankekartor – både med ThinkingSpace men även med andra personer som kan bidra till tankekartan (via Google Services).

 • scanR

  scanR är en mobilapplikation och online-tjänst som gör det möjligt att skanna in dokument med hjälp av mobilens kamera. Du tar ett foto av dokumentet (eller flera foton vid flersidiga dokument) och programmet laddar upp bilderna till scanR:s servrar. Det är på dessa servrar dokumenten efterhanteras (kanterna beskärs, kontrasten justeras, textigenkänning genomförs etc). På min Desire (eller även min Nokia N97) fungerar det hela alldeles utmärkt. För mig har scanR blivit en ovärderlig del i mitt arbetsflöde med pappersdokument.

 • VerbTeX

  Ett program som hör till den riktiga nörd-kategorin är VerbTeX. Det är en redigerare för typsättningssystemet LaTeX som gör det möjligt att skriva och redigera LaTeX-dokument direkt på telefonen. Du som inte vet vad LaTeX är kan hitta lite mer information hos Wikipedia. Dokumenten laddas upp till tjänsten http://www.verbosus.com där själva kompileringen sker och en PDF-fil returneras.

© 2018 Selig.se All Rights Reserved.